Skip links

Bekkentherapie

Integral Pelvic Therapy ®

IPT oftewel Integrale Bekkentherapie is een vorm van lichaamswerk voor vrouwen waarbij de balans hersteld wordt in het bekken. In een veilige setting gaan we stapsgewijs ontdekken waar het bekken spanning en/of trauma heeft opgeslagen. Door aanraking en massage kan de energie weer meer gaan stromen, komt er meer bewustzijn in het bekken.  En meer levensplezier!

IPT is onder andere geschikt voor vrouwen met:

 • Te zwakke of juist te gespannen bekkenbodemspieren
 • Weinig tot geen gevoel ervaren in het bekken
 • Pijn bij het vrijen
 • Geen zin in vrijen, vaginisme
 • Onverklaarbare (lage)rugklachten of stuitje
 • Chronische pijn/ontstekingen van blaas of vagina
 • Verzakking van blaas en/of baarmoeder
 • Trauma in bekkengebied vanuit het verleden door seksueel misbruik of grensoverschrijdende ervaringen in relaties en/of medische ingrepen
 • Zware menstruatiepijnen, emotionele schommelingen tijdens cyclus
 • Overgangsklachten
 • Onbedoeld urineverlies
 • Geboortetrauma
 • Pijnlijk of gevoelloos littekenweefsel na geboorte/keizersnede
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Voorbereiding op zwangerschap en geboorte.

Gedurende ons leven slaan we onbewust veel spanning, negatieve ervaringen, frustratie, pijn en trauma op in het lichaam en bekken, wat bovenstaande klachten kan veroorzaken. Het lichaam heeft een eigen geheugen wat iedere herinnering ‘bewaart’ als fysieke, energetische, mentale of emotionele stress. Bijvoorbeeld bij een traumatische bevalling, maar ook in een familie-lijn drama of geheim.

In de behandeling worden verschillende technieken toegepast, zowel uitwendig als inwendig om het bindweefsel, oftewel fasciae los te maken en te verzachten. Je kunt je voorstellen dat dit emoties en andere gevoelens op kan roepen. Door deze toe te laten en te doorvoelen, kan de spanning losgelaten worden en kan de balans in het bekken terugkeren. Door de integrale aanpak en de veilige bedding komen tijdens de sessies alle verschillende lagen aan bod; fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch. Doordat hierdoor ontspanning ontstaat, kan alles weer stromen en doet het zelfherstellend vermogen van je lichaam haar werk.

Iedere aanraking wordt pas ingezet na jouw volledige goedkeuring, juist omdat eigen bestuurskracht en grenzen aangeven hierin belangrijk zijn. In het verleden zijn wellicht grenzen overschreden waardoor je die nu opnieuw mag ontdekken en ontwikkelen. Daarom is er ruim de tijd en een veelvuldige vraagstelling om te doorvoelen of jouw lichaam de verschillende stappen in de behandeling goedkeurt, voor zowel je hoofd, je hart als in je bekken. En kan het uitspreken van een gemeende ‘nee’ of juist een ‘ja’ je lichaam zich veilig weten, kan ontspannen en veel bestuurskracht opleveren.

Tijdens de sessie lig je comfortabel op de behandelbank, waarbij je je bovenkleding aan kunt houden en warm bedekt wordt met dekentjes. De sessie duurt twee uur.

Na de sessie kun je moe voelen, of juist energiek en ontspannen. Sommigen ervaren een ruimte in het bekken zoals ze nog nooit ervaren hebben. zie reacties van clienten. Het is in ieder geval aan te raden een paar dagen rustig aan te doen, niet te zwaar te tillen of te sporten. Wees zacht en lief voor je lichaam en blijf voelen naar de eventuele veranderingen in jezelf. Een aantal dagen na de sessie hebben we contact over hoe het met je gaat.

Kinderwens & nazorg

IPT is effectief als voorbereiding bij een kinderwens, na een
moeilijke bevalling of een andere traumatische gebeurtenis in het bekken. IPT is een zeer zachte methode om de balans in dit kwetsbare gebied te herstellen. Door blokkades op te heffen wordt het zelfhelende vermogen weer optimaal aangesproken en kan de natuurlijke balans en vitaliteit zich herstellen.